pgmfi.org

Hacking up Honda's ECU
It is currently Tue Apr 24, 2018 8:58 pm

All times are UTC - 5 hours [ DST ]





Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ] 
Author Message
PostPosted: Fri Nov 20, 2009 8:28 am 
Offline

Joined: Thu Oct 15, 2009 5:06 am
Posts: 13
Εχω αγορασει το BURN 2 και προσπαθω να διαβασω ενα chip (29c256) :D
ενω φαινεται να το διαβαζει οταν το αποθηκευω στο προγραμμα
FLASH AND BURN(MOATES) το ΒΙΝ. :)
δεν μπορω να το ανοιξω στο BRE για να το επεξεργαστω. :shock: :shock:
συγκεκριμενα μου γραφει OPEN A VALIB BIN FILE
Γιατι συμβαινει αυτο ? τι λαθοs κανω?

ευχαριστω... :mrgreen:


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Fri Nov 20, 2009 2:38 pm 
Offline

Joined: Mon Oct 13, 2008 4:29 pm
Posts: 172
Location: Greece
Να φανταστώ ότι το αρχείο που έβγαλες έχει μέγεθος 64kb?
Πρέπει να ορίσεις offset 8000hex πριν εξάγεις το περιεχόμενο της rom. (Γράψε λάθος εδώ. αυτό ισχύει για 512kb roms)
To κανονικό μέγεθος του αρχείου πρέπει να είναι 32kb
[edit μετά τη διόρθωση]
Το ερώτημα όμως για το μέγεθος του αρχείου παραμένει. Επίσης από ποιον εγκέφαλο είναι το τσιπάκι που προσπαθείς να διαβάσεις?

Πάντως είναι σύνηθες πρόβλημα αλλά σπάνια σπάει ο κόσμος το κεφάλι του για να διαβάσει stock bin. Αφού για όλες τις ECU εποχής OBD0 - OBD1 υπάρχουν διαθέσιμά είτε στο wiki του pgmfi είτε στα διάφορα προγράμματά όπως crome και ΒΡΕ.


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Fri Nov 20, 2009 5:13 pm 
Offline

Joined: Thu Oct 15, 2009 5:06 am
Posts: 13
kaynd wrote:
Να φανταστώ ότι το αρχείο που έβγαλες έχει μέγεθος 64kb?
Πρέπει να ορίσεις offset 8000hex πριν εξάγεις το περιεχόμενο της rom. (Γράψε λάθος εδώ. αυτό ισχύει για 512kb roms)
To κανονικό μέγεθος του αρχείου πρέπει να είναι 32kb
[edit μετά τη διόρθωση]
Το ερώτημα όμως για το μέγεθος του αρχείου παραμένει. Επίσης από ποιον εγκέφαλο είναι το τσιπάκι που προσπαθείς να διαβάσεις?

Πάντως είναι σύνηθες πρόβλημα αλλά σπάνια σπάει ο κόσμος το κεφάλι του για να διαβάσει stock bin. Αφού για όλες τις ECU εποχής OBD0 - OBD1 υπάρχουν διαθέσιμά είτε στο wiki του pgmfi είτε στα διάφορα προγράμματά όπως crome και ΒΡΕ.


Φιλε μου το τσιπακι ειναι απο εγκεφαλο
CRX με 18αρι ενος φιλου(PW0)
:D :D
και δεν ειναι μαμα το προγραμμα που φοραει. :)
τελικα τι πρεπει να κανω? :mrgreen:


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Fri Nov 20, 2009 5:50 pm 
Offline

Joined: Mon Oct 13, 2008 4:29 pm
Posts: 172
Location: Greece
Θα βοηθούσε αν έλεγες το μέγεθος του αρχείου που σου βγήκε από το rom.
Αν είναι 32kb τότε κάποιο σκάλωμα τρώει το BRE και δε μπορεί να το ανοίξει. Ίσως αν δοκιμάσεις με κάποιο άλλο πρόγραμμα όπως το Crome να καταφέρεις να το δεις.
Αν είναι 64kb ή οποιουδήποτε άλλου μεγέθους τότε κάτι δε πάει καλά με την εξαγωγή του .bin μέσω του programmer. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι το τσιπάκι είναι πράγματι 29c256 και όχι 29c512 έτσι ώστε να ρυθμίσεις το κατάλληλο hex offset

Άν είσαι τόσο "τυχερός" και το tuned bin έχει φτιαχτεί με αγορασμένο cromepro και όχι την free εκδοσή του, τότε δε σε βλέπω να διαβάζεις το rom εύκολα σε κάποιο άλλο πρόγραμμα πέρα του crome pro. Μπορείς ακόμα φυσικά να αντιγράψεις άπλα το περιεχόμενο του chip σε ένα άλλο και να το χρησιμοποιήσεις αυτούσιο, χωρίς να ξέρεις όμως ακριβώς τι ρυθμίσεις έχει.

Ίσως αν ανέβαζες κάπου το αρχείο σου να δοκίμαζε και κάποιος άλλος να το ανοίξει. Αλλά από την άλλη είναι λογικό ο φίλος σου με τον B18 να μη θέλει να δώσει το πρόγραμμα του παντού.


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Sat Nov 21, 2009 10:46 am 
Offline

Joined: Thu Oct 15, 2009 5:06 am
Posts: 13
kaynd wrote:
Θα βοηθούσε αν έλεγες το μέγεθος του αρχείου που σου βγήκε από το rom.
Αν είναι 32kb τότε κάποιο σκάλωμα τρώει το BRE και δε μπορεί να το ανοίξει. Ίσως αν δοκιμάσεις με κάποιο άλλο πρόγραμμα όπως το Crome να καταφέρεις να το δεις.
Αν είναι 64kb ή οποιουδήποτε άλλου μεγέθους τότε κάτι δε πάει καλά με την εξαγωγή του .bin μέσω του programmer. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι το τσιπάκι είναι πράγματι 29c256 και όχι 29c512 έτσι ώστε να ρυθμίσεις το κατάλληλο hex offset

Άν είσαι τόσο "τυχερός" και το tuned bin έχει φτιαχτεί με αγορασμένο cromepro και όχι την free εκδοσή του, τότε δε σε βλέπω να διαβάζεις το rom εύκολα σε κάποιο άλλο πρόγραμμα πέρα του crome pro. Μπορείς ακόμα φυσικά να αντιγράψεις άπλα το περιεχόμενο του chip σε ένα άλλο και να το χρησιμοποιήσεις αυτούσιο, χωρίς να ξέρεις όμως ακριβώς τι ρυθμίσεις έχει.

Ίσως αν ανέβαζες κάπου το αρχείο σου να δοκίμαζε και κάποιος άλλος να το ανοίξει. Αλλά από την άλλη είναι λογικό ο φίλος σου με τον B18 να μη θέλει να δώσει το πρόγραμμα του παντού.


Εχοντας OBD0(PW0) μπορω να κανω αλλαγες μς το CROME pro?


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Sat Nov 21, 2009 10:55 am 
Offline

Joined: Mon Oct 13, 2008 4:29 pm
Posts: 172
Location: Greece
Ναι μπορείς να ανοίξεις ένα bin από PW0 η απο PR3 στο crome. Δε μπορείς όμως να κάνεις το ίδιο για άλλες non vtec OBD0 ecu.
Eπειδή έχω ασχοληθεί μόνο με ενα PM6 μέχρι τώρα, δεν έχω χρησιμοποιήσει το crome για να κάνω μεταβολές. Επειδή όμως πρόκειται σε μέσα στα Χριστούγεννα να ασχοληθώ με έναν PR3 από περιέργεια είδα ότι το crome ανοίγει αυτά τα bin.


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Sun Nov 22, 2009 6:30 am 
Offline

Joined: Mon Oct 13, 2008 4:29 pm
Posts: 172
Location: Greece
Μέτα από καποια extra αναζήτηση απ ότι καταλαβαίνω απλά τυχαίνει το crome να ανοίγει pr3 και pw0 bin. Υπάρχει σαφής αναφορά στο official site οτι μπορούν να υποστηριχθούν αυτές οι ECU με τη χρήση plugin αλλά δε βρήκα καμιά αναφορά πέρα από αυτό. (link εκεί που λέει Additional ROM Support)
Οπότε το μόνο που θα μπορουσες να κάνεις με το crome σίγουρα είναι να σου φύγει η περιέργεια του αν κατάφερες να εξάγεις σωστά το bin, στη περίπτωση που έχει φάει κάποιο σκάλωμα το BRE. Για οποιαδήποτε μεταβολή το crome πιθανότατα δεν είναι κατάλληλο ούτε για PW0 ή PR3 (τουλαχιστον χωρίς τα plugins που δε βρήκα πουθενά).


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Sun Nov 22, 2009 9:24 am 
Offline

Joined: Thu Oct 15, 2009 5:06 am
Posts: 13
kaynd wrote:
Μέτα από καποια extra αναζήτηση απ ότι καταλαβαίνω απλά τυχαίνει το crome να ανοίγει pr3 και pw0 bin. Υπάρχει σαφής αναφορά στο official site οτι μπορούν να υποστηριχθούν αυτές οι ECU με τη χρήση plugin αλλά δε βρήκα καμιά αναφορά πέρα από αυτό. (link εκεί που λέει Additional ROM Support)
Οπότε το μόνο που θα μπορουσες να κάνεις με το crome σίγουρα είναι να σου φύγει η περιέργεια του αν κατάφερες να εξάγεις σωστά το bin, στη περίπτωση που έχει φάει κάποιο σκάλωμα το BRE. Για οποιαδήποτε μεταβολή το crome πιθανότατα δεν είναι κατάλληλο ούτε για PW0 ή PR3 (τουλαχιστον χωρίς τα plugins που δε βρήκα πουθενά).


Δεν το ανοιγει ουτε με το ενα(BRE) ουτε με το αλλο (CROME) :oops:
το chip πανω στο BURN2 το βαζω με καποιο τροπο?
το μπλε φωτακι παντως αναβοσβηνει οταν το διαβαζει?(ΣΩΣΤΑ) :o
Μετα το SAVE μου γραφει οτι 32687 σωθηκαν. :mrgreen:
σωστα μεχρι εδω?


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Sun Nov 22, 2009 5:42 pm 
Offline

Joined: Mon Oct 13, 2008 2:41 pm
Posts: 12
Location: Athens, Greece
vtec13 wrote:
Δεν το ανοιγει ουτε με το ενα(BRE) ουτε με το αλλο (CROME) :oops:
το chip πανω στο BURN2 το βαζω με καποιο τροπο?
το μπλε φωτακι παντως αναβοσβηνει οταν το διαβαζει?(ΣΩΣΤΑ) :o
Μετα το SAVE μου γραφει οτι 32687 σωθηκαν. :mrgreen:
σωστα μεχρι εδω?



Λογικό να μην σου ανοίγει κανένα πρόγραμμα το αρχείο που τράβηξες απο μέσα. Το αρχείο θα πρέπει να ειναι 64kb και όχι 32kb. Τώρα για τις παραμέτρους του BURN2 δεν ξέρω. Εγώ για να εξαγάγω τις rom απο 2 εγκεφάλους (έναν PP4 και εναν PR3) χρησιμοποίησα εναν willem eeprom programmer 5.0c). To offset 8000H το ορίζουμε όταν γράφουμε ενα chip και όχι όταν το διαβάζουμε. Τώρα όσο για το πώς μπαίνει το chip, κάθε chip διάταξης DIP (σαν τις ROM των ECU) έχει μια εγκοπή. Αυτή η εγκοπή ορίζει το TOP του κάθε chip οπότε πρέπει να το βάλεις αντίστοιχα στον programmer συνήθως το top είναι εκεί που είναι ο μοχλός για να κλειδώνει το chip. Άρα έτσι πρέπει να το τοποθετείς. Με την εγκοπή εκει που είναι και ο μοχλός ασφαλέιας (η εγκοπή του τσιπ ειναι στο δεξιό τμήμα όπως βλέπεις και δώ στην φωτό http://progshop.com/images/products/chi ... 00-321.jpg).
Τώρα για το γεγονός οτι διαβάζει 32kb σε σένα δεν ξέρω τη ακριβώς παίζει μιας και δεν ξερω τον Programmer σου αλλά ουτε και το software του.

Αν θές μπορείς να μιλήσεις με την moates sto Live Support.

http://www.moates.net/info_pages.php?pages_id=27


Παραθέτω και ένα πρόγραμμα απο Pr3 όπως το πήρα μέσα απο την ROM. Αν θές μπορείς να κατεβάσεις εναν HEX editor και να συγκρίνεις λίγο την δομή των δεδομένων με το δικό σου bin.


Attachments:
PR3.BIN [64 KiB]
Downloaded 190 times
Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Sun Nov 22, 2009 8:00 pm 
Offline

Joined: Mon Oct 13, 2008 4:29 pm
Posts: 172
Location: Greece
Πράγματι αυτό είναι το σωστό. Μπερδεύτηκα πριν με το μέγεθος του "προγράμματος" που τρέχει η ECU. (το οποίο είναι 32kb) Στο rom είναι γραμμένο όμως με offset 8000hex (τα πρώτα 32kb είναι "μηδενικά" με τα επόμενα 32kb που ακολουθούν να αποτελούν το ουσιαστικό πρόγραμμα που όλοι οι editors μεταβάλλουν.
Ξέχασες να τα αναφέρεις κι αυτά και θα νομίζει κάποιος ότι μπορεί να ανοίξει 64kb bin αρχεία σε BRE Turbo edit klp ενώ κάτι τέτοιο δε γίνεται.

Για την εγγραφή επίσης το offset είναι απαραίτητο όταν μιλάμε για τα 32kb bin που επεξεργαζομαστε με τα διαφορα προγράμματα. Αν απλα θες να αντιγράψεις ακριβώς οτι εβγαλες απο το ενα chip στο άλλο (64kb) τότε δε χρειάζεται.

Επίσης δεν είπες πως άπo το 64kb bin αρχείο καταλήγουμε στο 32kb για να μπορούμε να το διαβάσουμε μέσω πχ του BRE.
Κάτι μου έλεγες για το winhex αλλά δε τολμώ να πω τίποτα περισσότερο γιατί θα τα κάνω ξανά μάνταρα :P

[edit]
Έκανα μια δοκίμουλα λίγο πριν και είδα ότι παρά είναι απλό για να τα κάνω μαντάρα.

Κανονικά όταν εξάγεις από τη rom μας ένα 64kb αρχείο σαν κι αυτό που δείχνει ο Αρίστος από πάνω μου, μας ενδιαφέρει μόνο το κομμάτι που βρίσκεται από τη «διεύθυνση» 8000 και μετά. Απλά ανοίγεις στον hex editor και επιλέγεις-σβήνεις οτιδήποτε υπάρχει πάνω από αυτή τη διεύθυνση. Φαίνεται η «κενή» πληροφορία από τα επαναλαμβανόμενα FF.

Image


Έτσι πρέπει να βγει ένα αρχείο 32kb όπως αυτό που παραθέτω το οποίο έβγαλα από το αρχείο του από πάνω ποστ.


Attachments:
pr3test.BIN [32 KiB]
Downloaded 185 times
Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Mon Nov 23, 2009 10:58 am 
Offline

Joined: Mon Oct 13, 2008 4:29 pm
Posts: 172
Location: Greece
Οκ τα παραπάνω δεν είναι λάθος σα γενικές πληροφορίες άλλα στη δίκη σου περίπτωση η μια γκάφα ακολουθεί την άλλη σε αυτά που γράφουμε εδώ. :oops:

Μόλις ανακάλυψα ότι σου λέμε ότι θα έπρεπε να πάρεις ένα 64kbyte αρχείο από μια 256kbit rom... :shock: Δε λέω, για κάποιο λόγο στον aristos87 από πάνω το έβγαλε σε 64kb από τη στοκ rom του PR3 η οποία είναι κι αυτή 256kbit, αλλά αυτό πιθανότατα έχει να κάνει με καποια ρύθμιση του willem...
και αναρωτιόμουν γιατί στο PR3.bin που ανέβασε ήταν τα δεδομένα δυο φόρες γραμμένα μέσα.

Οπότε για να κλείνουμε αυτό το πράγμα το offset θα σε απασχολήσει μόνο αν χρειαστεί να γράψεις ή να διαβάσεις το 32kbyte bin αρχείο σε μια 512kbit rom.

vtec13 wrote:
το chip πανω στο BURN2 το βαζω με καποιο τροπο? (αυτό απαντήθηκε)
το μπλε φωτακι παντως αναβοσβηνει οταν το διαβαζει?(ΣΩΣΤΑ) :o
Μετα το SAVE μου γραφει οτι 32687 σωθηκαν. :mrgreen:
σωστα μεχρι εδω?


Οπότε ναι τα 32.768 byte που βγάζεις είναι μια χαρά. Tο ερώτημα γιατί δε το διαβάζουν τα bre και crome παραμένει... Είναι πολύ πιθανό αυτός που έφτιαξε τη rom να μην ήθελε να ανοίγεται από free προγράμματα.

Όπως και να έχει μπορείς ακόμα να χρησιμοποιήσεις αυτούσια τη rom όταν προχωρήσεις στο τσιπάρισμα του δικού σου εγκέφαλου.

[edit]
Γράφεις "32687 σωθηκαν". Εδώ κάνεις αναγραμματισμό μεταξύ 7 και 6? ή πραγματι αυτό είναι το μέγεθος του bin? Αν δεν έκανες λάθος στο νούμερο τότε εκεί βρίσκεται το πρόβλημα καθώς έτσι λείπουν 81byte τα οποία πιθανότατα χαλάνε το checksum του αρχείου.


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Thu Nov 26, 2009 11:29 am 
Offline

Joined: Thu Oct 15, 2009 5:06 am
Posts: 13
kaynd wrote:
Οκ τα παραπάνω δεν είναι λάθος σα γενικές πληροφορίες άλλα στη δίκη σου περίπτωση η μια γκάφα ακολουθεί την άλλη σε αυτά που γράφουμε εδώ. :oops:

Μόλις ανακάλυψα ότι σου λέμε ότι θα έπρεπε να πάρεις ένα 64kbyte αρχείο από μια 256kbit rom... :shock: Δε λέω, για κάποιο λόγο στον aristos87 από πάνω το έβγαλε σε 64kb από τη στοκ rom του PR3 η οποία είναι κι αυτή 256kbit, αλλά αυτό πιθανότατα έχει να κάνει με καποια ρύθμιση του willem...
και αναρωτιόμουν γιατί στο PR3.bin που ανέβασε ήταν τα δεδομένα δυο φόρες γραμμένα μέσα.

Οπότε για να κλείνουμε αυτό το πράγμα το offset θα σε απασχολήσει μόνο αν χρειαστεί να γράψεις ή να διαβάσεις το 32kbyte bin αρχείο σε μια 512kbit rom.

vtec13 wrote:
το chip πανω στο BURN2 το βαζω με καποιο τροπο? (αυτό απαντήθηκε)
το μπλε φωτακι παντως αναβοσβηνει οταν το διαβαζει?(ΣΩΣΤΑ) :o
Μετα το SAVE μου γραφει οτι 32687 σωθηκαν. :mrgreen:
σωστα μεχρι εδω?


Οπότε ναι τα 32.768 byte που βγάζεις είναι μια χαρά. Tο ερώτημα γιατί δε το διαβάζουν τα bre και crome παραμένει... Είναι πολύ πιθανό αυτός που έφτιαξε τη rom να μην ήθελε να ανοίγεται από free προγράμματα.

Όπως και να έχει μπορείς ακόμα να χρησιμοποιήσεις αυτούσια τη rom όταν προχωρήσεις στο τσιπάρισμα του δικού σου εγκέφαλου.

[edit]
Γράφεις "32687 σωθηκαν". Εδώ κάνεις αναγραμματισμό μεταξύ 7 και 6? ή πραγματι αυτό είναι το μέγεθος του bin? Αν δεν έκανες λάθος στο νούμερο τότε εκεί βρίσκεται το πρόβλημα καθώς έτσι λείπουν 81byte τα οποία πιθανότατα χαλάνε το checksum του αρχείου.


Επειδη ειμαι ακομα μωρο σε αυτα :D
τωρα ξεκιναω και πηγαινω νηπιαγωγειο :o
καταληγουμε οτι πειδη εχω τα FREE προγραμματα τον crome και bre :D
δεν μπορω να τα ανοιξω?
παντοντε το SAVE γινεται σε 32768.το bafer αλλες φορες μου λεει οκ αλλες οτι δεν ειναι αρκετο.


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Thu Nov 26, 2009 11:41 am 
Offline

Joined: Mon Oct 13, 2008 4:29 pm
Posts: 172
Location: Greece
Μη νομίζεις... εσύ είσαι στο νηπιαγωγείο κι εγώ στην 3η δημοτικού :P (όσο αφορά τουλαχιστον το pure κομμάτι του προγράμματος που περιεχέι μέσα το bin και τρέχει ο επεξεργαστής της ECU) Από τη στιγμη που καταφέρεις και το ανοίξεις με κάποιο πρόγραμμα τύπου crome-bre και έχεις κάποιες μηχανολογικές γνώσεις, τα υπόλοιπα είναι θέμα υπομονής.

Από τη στιγμη που βγάζει ένα αρχείο 32768 byte (32kb) τότε η εξαγωγή του bin γίνεται σωστά. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. (Πέρα από το να το χρησιμοποιήσεις έτσι όπως είναι στην ECU σου)
Μονό ίσως με άνοιγμα με κάποιον hex editor και συγκρίνοντας τα δεδομένα με κάποιο άλλο bin που έχει παραχθεί από το BRE, ίσως μπορέσεις να βρεις τα κομμάτια που διαφέρουν και να τα αντικαταστήσεις με ff (κυρίως αν είναι προς το τελευταιο κομμάτι των διευθύνσεων). Αν και οι πιθανότητες να δουλέψει κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες.

Αν θες να μου στείλεις κάπως (πχ με link απο http://www.box.net) το bin να δοκιμάσω κι εγώ να το ανοίξω και να στο στείλω πίσω. Ούτε B18 έχω ούτε του επαγγέλματος είμαι όποτε υπόσχομαι ότι δε θα πάει το πρόγραμμα του φίλου σου πουθενά άλλου.


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ] 

All times are UTC - 5 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group